معرفی گیاه یاس رازقی : گل یاس رازقی یکی از گلهای بیرونی و آپارتمانی است با گلهای بسیار زیبا و خوشبو با نام علمی Jasminum sambac این گیاه بومی جنوب آسیا است. جز گیاهان همیشه سبز میباشد.
نگهداری و تکثیر آن راحت میباشد که در این مقاله توضیح داده میشود. شما مثل همیشه میتوانید هر سؤالی داشتید در زیر مقالات میهن کاکتوس مطرح نمایید.
روش ازدیاد: روش قلمه گیری در بهار قبل از فعالیت جوانهها و خوابانیدن ساقه در اواسط بهار.
شرایط نگهداری گل یاس رازقی: مکانی کامل آفتاب ویا نیمه سایه، خاک سبک که فاقد آهک باشد به خاکهای آهکی بسیار حساس است و باعث خشک شدن گیاه میشود بهتر است در آبیاری از آب تصفیه شده ویا آب باران استفاده کرد، اقلیم گرمسیری معتدل نسبت به سرما حساس بهتر است در زمستان در اتاق یا گلخانه نگهداری شود.

معرفی گیاه یاس رازقی: یاس رازقی بومی جنوب آسیا و جنوب شرق آسیا است درختچهای رونده وبه ارتفاع ۳ متر میرسد، همیشه سبز برگها قلبی شکل متقابل، بدون کرک وبه رنگ سبز تیره، براق و حاشیهای صاف برگها بین ۱۲ تا ۴ سانتیمتر طول و ۸-۲ سانتیمتر عرض دارند گلها پُرپَر تا کم پر در گونههای متفاوت است گلها در سراسر سال در دستههای ۳ الی ۱۲ تایی و در انتهای ساقه شکوفا میشوند گلها زیبا و معطر میباشند. این گیاه طرفداران بسیاری دارد بهعنوان گیاهی زینتی و همچنین به طور وسیع برای عطر گل آن کشت میشود.
شرایط محیطی مورد نیاز یاس رازقی:
آبیاری: این گیاه به آبیاری متوسطی نیاز دارد. کمبود آبیاری موجب پریدگی رنگ برگها و خشکی حاشیه برگها و بیش بود آن موجب زردی برگها و ریزش غنچههای گل میشود. برای آبیاری صبر کنید تا سطح رویین خاک تا عمق حدود ۱ سانتیمتری خشک شود و بعد گیاه را آب دهید. در هر مرتبه آبیاری نیز گیاه را تا حدی آب دهید که آب اضافی از منافذ زیرین گلدان بیرون بیاید. اما اجازه ندهید که آب در زیرگلدانی جمع شود و آبهای اضافی موجود در زیرگلدانی را دور بریزید. هم چنین در مورد رطوبت هوا باید گفت که این گیاه از وجود رطوبت در هوا لذت میبرد و از شادابی بیشتری برخوردار خواهد بود. اما در اسپری کردن آب زیاده روی نکنید زیرا این عمل میتواند موجب شیوع بیماریهای قارچی شود.
نور: مکانی با نور کامل آفتاب و یا نیمه سایه، نیمه آفتاب برای این گیاه مناسب است. در طی فصل رشد و بخصوص در طی اواخر بهار و فصل تابستان مکانی که در طی صبح تا ظهر نور مستقیم آفتاب و در طی بعد از ظهر از شرایط نیمه سایه برخوردار باشد برای این گیاه بهترین مکان است.
دما: بهترین دما برای رشد این گیاه ۲۱-۲۳ درجه در طی روز و ۱۶-۱۸ درجه در طی شب است. گرمای بیش از اندازه موجب کدر شدن رنگ گلها و سوختگی نوک و حاشیه برگها میشود. هر مقدار که دمای هوا بیشتر شود (همانند میانههای تابستان) سعی کنید گیاه گلدانی را در مکانی قرار دهید که از سایه در بعد از ظهر برخوردار باشد و نور به شکل مستقیم فقط در طی صبح به آن بتابد.
خاک: خاکی با زهکش خوب نیاز دارد بنابراین اگر از موادی که باعث سبک شدن مخلوط کاشت و افزایش زهکش آن استفاده کنیم به نفع گیاه خواهد بود. به همین دلیل استفاده از خاک برگ و یا پیت ماس در مخلوط خاکی این گیاه توصیه شده است. کوچک بودن گلدان گیاه یکی از دلایل ریزش گلهای آن است. بنابراین زمانی که تمامی شرایط محیطی مناسب است اما گلهای گیاه میریزد بهتر است که گلدان گیاه را عوض کرده و آن را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید. هم چنین خروج ریشههای گیاه از منافذ زیر گلدان نشانه خوبی برای کوچک بودن گلدان و کمبود فضا جهت رشد ریشهها است. زمان مناسب تعویض گلدان نیز اوایل بهار است.
کود: عناصر غذایی میتواند منجر به کاهش رشد عمومی گیاه و عدم گلدهی آن شود البته در مورد کوددهی به این گیاه نیز مراقب باشید تا بیش از اندازه به آن کود ندهید زیرا این عمل میتواند در ابتدا منجر به زردی برگها و سپس منجر به از بین رفتن گیاه شود. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از هر گونه مشکلی از کودهایی با فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ و یا ۲۰-۲۰-۲۰ البته با نصف غلظت استفاده شود. در پاییز و زمستان نیازی به کوددهی نیست.
تکثیر گیاه یاس رازقی:
تکثیر: اغلب نمونههای یاس رازقی بذر تولید نمیکنند و به همین دلیل این گیاه اکثراً توسط روشهایی همانند قلمه گیری و یا خوابانیدن ساقه تکثیر میشود. قلمه را در تابستان به طول ۱۰-۱۲ سانتیمتر میتوان تهیه کرد. برش را نیز از زیر ناحیه اتصال یک برگ به ساقه بزنید. برگهای پایینی قلمهها را جدا کنید و آنان را در بستری که بافت سبکی دارد بکارید. میتوان از خاک برگ به تنهایی و یا مخلوط کوکوپیت + پرلیت برای کاشت قلمهها استفاده کرد. ظرف حاوی قلمهها را باید در مکانی روشن و پر از نور اما به دور از تابش اشعه مستقیم آفتاب قرار داد. دمای مناسب ریشه زایی ۱۶ -۱۸ درجه سانتیگراد است. ریشه دهی در طی حدود چهار هفته انجام میشود و بعد از گذشت ۵-۶ هفته میتوان قلمهها را که اکنون به خوبی ریشه دادهاند به مکانهای دیگری منتقل نمود.
خوابانیدن شاخه: برای تکثیر از طریق خوابانیدن بهتر است که از شاخههای موجود در قسمت پایین گیاه استفاده کرد و آن را در خاک قرار داد. به نحوی که طول ساقه در زیر خاک مدفون شود اما نوک آن بیرون باشد. اگر در اواسط بهار این عمل را انجام دهیم در اواخر تابستان میتوان ساقه را از ناحیه اتصال به گیاه مادری جدا کرد و به عنوان گیاهی مستقل در مکانی جداگانه کاشت.
تکثیر از راه پیوند: گل یاس رازقی را میتوان بهوسیله پیوند روی یاس سفید (چمپا) نیز زیاد کرد، در بهار پیوند شکمی یا مجاورتی مناسب است و در پاییز پیوند شکافی ازدیاد کرد و گیاه حاصل در هر خاکی قابل پرورش است.
هرس گیاه یاس رازقی:
هرس یاس رازقی: ساقههای این گیاه میتوانند بعد از مدتها بسیار بلند و شکننده شوند بنابراین میتوان با عمل هرس علاوه بر اینکه مانع از بلند شدن بیش از اندازه ساقهها شویم، رشد ساقههای جانبی را تحریک کنیم. در طی این عمل میتوان حدود دو سوم طول یک ساقه را کوتاه کرد و این هرس را بهتر است که در اواخر فصل تابستان و اوایل پاییز انجام داد، البته توجه داشته باشید که به شکل ناگهانی تعداد زیادی از ساقههای گیاه را کوتاه نکنید این عمل موجب شوکه شدن گیاه میشود، بهتر است هر دفعه به کوتاه کردن ۲-۳ ساقه بسنده کنید. همچنین با فرارسیدن بهار میتوان حدود ۱٫۵ سانتیمتر از نوک ساقهها را کوتاه و به اصطلاح گیاه را سرزنی کرد. این عمل موجب بوتهای شکل شدن گیاه و افزایش گلدهی آن خواهد شد.


منبع:میهن کاکتوس
مقالات مشابه:
سلام من دوسال هست که یاس رازقی توی باغچه دارم خیلی شاخه هاش بلند شده که مرتب کوتاش میکنم شش ماه اول گلدهی خوبی داشت ولی الان بیشتر از یکساله گل نمیده فقط شاخه های جدید درمیاد و خیلی بلند میشه به نظرتون چرا گل نمیده؟؟؟ تقویتی هم چندماهی یکبار بهش میدم
سلام، برای گلدهی حتما باید نور کافی دریافت کنه وماهی یک بار با کودهای گلدهی گیاه رو تقویت کنید خاک رو هم بررسی کنید که افتی نداشته باشه.
سلام من گیاه یاس روحدود یکی دوسالی هست دارم ولی رشدانچنانی نکرده زیادبرگ نداره ولی هرچندوقت یبار گل میده .گلدهیش بدنیست ولی برگ زیادنداره و پرپشت نیست توگلدون هم حشره های ریزمثل مورچه دیدم میتونه واسه این حشره هاباشه که خوب رشد نمیکنه منون میشم راهنماییم کنید چون من این گیاه رو خیلی دوست دارم
سلام، بله احتمالش هست که افتها باعث این مشکل بشن میتونید خاک گیاه رو با محلول حشره کش ابیاری کنید تا افتهای خاک ازبین برند.
با سلام و خسته نباشید
یاس عمامه ایم مدتیه که بعضی برگهاش خشک شدن و بقیه داره حالت آویزون پیدا میکنه و بیحال شده. آبیاری ۳-۴روز یکبار(بصورت نامنظم) و نوردهی خوب و دمای محیط ۲۱-۲۵ درجه هستف فقط خاکشو موقعی که خریدم عوض نکردم و فقط سطح خاک رو عوض کردم چون علف هرز هم زیاد داشت. دلیل بی حالی برگها و خشک شدنشون چی میتونه باشه و چیکار باید بکنم؟
با تشکر
http://uupload.ir/files/h746_20201002_084736.jpg
سلام، ممنون، بتازگی محیط نگهداری یا خاک وگلدان گیاه تعویض شده؟کوددهی وسمپاشی داشته؟ اگر بله به چه دزی؟ ریشه های گیاه مشکل داره.
۳ماه هست که محیطش ثابته، یک ماه پیش هم کود گلدهی دادم ولی موقعی که خریدم اصلا خاک خوبی نداشت و علف هرز زیاد داشت که مجبور شدم علف های هرز رو دربیارم و سطح خاکش رو هم خاک تازه ریختم. الان خاکشو عوض کنم بهتر میشه؟ چون الان همه برگهاش خشک شده و داره از بالا تنه اش خشک میشه
سلام، بهتر هست گیاه رو از خاک در بیارید وریشه ها رو از نظر پوسیدگی بررسی کنید، ریشه های گیاه مشکل داره یا افت دارند یا پوسیده شدند.
سلام من چند روز پیش یه گلدان یاس رازقی عمامه ای خریدم.خاکش تماما ماسه هست آیا براش مناسبه؟؟
واینکه یه شاخه بلند داره به طول۴۰سانت میشه الان برای قلمه ازش استفاده کرد کنار خود گلدان؟
اونو گذاشتم در تراس جنوبی که نور بسیار خوبی داره به همراه آفتاب ظهر به بعد.مناسبه براش؟؟
سلام، خاکش باید سبک ومتخلخل باشه فعلا بهتر هست داخل همون خاک نگهداری کنید واوایل بهار میتونید خاک رو تعویض کنید ویا پیت ماس یا خاک برگ داخل خاکش ترکیب کنید،زمان قلمه گیری از بهار تا اواسط تابستان هست، سعی کنید نور رو فیلتر کنید تا برگها افتاب سوخته نشن.
سلام من دو بار توی دو ماه به گیاه کود دادم؛ بار اول خوب بود اما بار دوم برگ هاش زرد شدن و گلدهی اش قطع شده. چیکار کنم گیاهان دوباره حالش خوب بشه؟
سلام، چه نوع کودی دادیدوچه مقدار؟چه نوع گیاهی هست؟ شرایط نگهداری از گیاه رو بفرمایید واز گیاه عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.
باسلام
یاس رازقی من پر از گل است. برگهای درشت و سرحالی دارد ولی رنگ برگ ها سبز نیست و به زردی میزند. آیا طبیعی است یا فقر آهن دارد یا دلیل دیگری دارد؟
من از کودهای گلدهی و برگدهی و آهن به مقدار ۱۵ روز تا ۱ ماه یکبار استفاده میکنم
باتشکر
سلام، شرایط نگهداری رو بفرمایید واز گیاه وبرگها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.
سلام ببخشید من دو هفتست یاس رازقی خریدم اوایل خیلی خوب بود تند تند گل می داد گلاش میریخت بعد که خاک و گلدونو عوض کردم گلاش خشک شد دیگه گل نمیده به نظرم رشدشم متوقف شده چیکار کنم نگرانم
سلام، تغییر محیط نگهداری وتعویض خاک به گیاه شوک وارد میکنه،بهتر هست بمدت یک هفته گیاه رو در محیط خنک ونیمه سایه نگهداری کنید ورطوبت محیط رو افزایش بدید، بعد از یک هفته به محیط پرنور انتقال بدید بمرور زمان با محیط جدید ادابته بشه شروع به رشد وگلدهی میکنه ،اگر برگهای قدیمی زرد شدند جدا نکنید صبر کنید کامل خشک بشن بعد جدا کنید.
با سلام خدمت کارشناسان محترم میهن کاکتوس
من تازه یک گلدون یاس رازقی خریدم ولی برگهای خیلی زردی داره، به خود فروشنده گفتم گفتش چون آفتاب مستقیم میگذاریم که گل بده اینطوری میشه، و خودش داشت کلی همه گلدوناشو با شیلنگ آبیاری میکرد و بعد که خونه اومدم یه تار هم پیدا کردم که یک موجود خیلی ریزی زیر برگ هم بود ولی برگهای دیگه زیرش سالم بود. ممکن هست که کنه باشه؟ چه سمی مخصوص کنه هست آخه شنیدم هیچ سمی کنه رو ازبین نمیبره؟ ممنون میشم برای زردی برگها هم راهنمائی بفرمائید
http://uupload.ir/files/v1vd_20200607_234744.jpg
http://uupload.ir/files/qqa1_20200607_234930.jpg
با تشکر
سلام، زرد شدن برگها نشانه کمبود عناصر موجود در خاک هست،همه ی قسمتهای گیاه رو از نظر وجود تارعنکبوت بررسی کنید، اگر بازم بود کنه تارعنکبوتی هست بعد از حذف تمام تارها گیاه رو با یک کنه کش مث ابامکتین سمپاشی کنید دو بار بافاصله یک هفته،مقدار مصرف روی بسته بندی نوشته میشه،بعد از دو هفته گیاه رو با کودهای کامل ماهی یک بار تقویت کنید برای ابیاری از اب بدون املاح استفاده کنید میتونید برای بهبود ساختار خاک همراه با کود، هیومیک اسید هم استفاده کنید.