آموزش تکثیر درخت کاج

آموزش تکثیر درخت کاج : کاشت بذر کاج از جمله آسانترین راه های تکثیر این گیاه است. ابتدا باید میوه کاج مناسب را که حاوی بذر است انتخاب کرد. باید میوه هایی را انتخاب کنید که پوسته ای قهوه ای رنگ پیدا کرده اند و فلسهای آنان بسته و یا تقریبا بسته است و هنوز بذرهای خود را آزاد نکرده اند. میوه هایی که اکثر فلسهایش باز شده است و یا میوه هایی که هنوز سبز و نارس هستند را انتخاب نکنید. میوه ها را بعد از جداسازی از درخت در مکانی خشک و گرم و یا حتی در مکانی که نور آفتاب دارد قرار دهید.
این شرایط به کاهش رطوبت اضافه میوه و باز شدن فلسها کمک می کند. با تکان دادن میوه می توان بذرها را از میان فلسها بیرون آورد . گاهی برخی پرورش دهندگان برای بالاتر بردن میزان جوانه زنی بذرها ابتدا آنان را به همراه مقداری کمپوست که تا حدودی مرطوب است در کیسه ای نایلونی مثل کیسه فریزر قرار داده و سپس در کیسه را می بندند و به مدت ۴-۳ هفته در یخچال قرار می دهند و اعتقاد دارند که به کار بردن عملیات سرمادهی مرطوب به افزایش جوانه زنی بذرها کمک می کند. البته مراقب عدم یخ زدگی و همچین جمع شدن رطوبت بیش از اندازه در کیسه نایلونی باشید.
بعد از این مدت ، بذرها را در آورید و به مدت ۲۴ ساعت در آب (ترجیحا آب مقطر) بخیسانید. سپس بذرها را در میان دستمال مرطوب (مثل دستمال کاغذی مرطوب) قرار دهید و آنان را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم  آفتاب بگذراید و مراقب باشید که دستمالها رطوبت خود را در طی این مدت از دست ندهند. اگر به مدت ۳۰-۵ روز بذرها جوانه نزدند مجددا باقیمانده بذرها را به مدت دو هفته دیگر در شرایط سرد و مرطوب یخچال قرار دهید تا به جوانه زنی آنان کمک بیشتری شود و مجددا مراحل کاشت را به شکل که توضیح داده شد انجام دهید. زمانی که بذرها جوانه زدند آنان را به عمق حدود ۲ سانتیمتر و در مخلوطی از یک قسمت شن یک قسمت پیت موس و یک قسمت کمپوست بکارید. محیط را مرطوب و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهدارید تا رشد و جوانه زنی بذرها ادامه یابد.

بذر درخت کاج
جدا کردن بذر درخت کاج

 

بذر کاج مطبق
خیساندن بذر کاج به مدت ۲۴ ساعت در آب

 

جوانه زدن بذرها بعد از قرار دادن در دستمال مرطوب
جوانه زدن بذرها بعد از قرار دادن در دستمال مرطوب

 

سبز شدن بذرهای کاج
انتقال بذرهای سبز شده به گلدان

آموزش قلمه زدن کاج:

استفاده از قلمه از دیگر راه های معمول تکثیر کاجها است. می توان چند هفته بعد از شروع رشد در فصل بهار، قلمه ها را از ساقه های جدید و جوان که تازه رشد کرده اند تهیه کرد. قلمه ها به طول ۲۵-۲۰ سانتیمتر و قسمت انتهایی ساقه گرفته می شوند. حدود ۵ سانتیمتر از چوب قسمتی که قرار است داخل بستر کاشت قرار گیرد را جدا می کنیم. اگر امکان استفاده از هورمونهای ریشه زایی را داشته باشیم ، نتایج بهتری از ریشه زایی قلمه ها حاصل می شود. آن قسمتی را که پوست آنرا گرفته ایم داخل هورمون می زنیم و بعد قلمه را می کاریم. مخلطو یک قسمت شن و یک قسمت پیت ماس برای کاشت قلمه ها مناسب است. مخلوط را قبل از کاشتن قلمه ها به خوبی خیس کنید و بگذارید تا آب اضافی آن به خوبی خارج شود.
حدود ۸-۷ سانتیمتر از قلمه باید حتما در بستر کاشت قرار گیرد. گلدان محتوی قلمه ها را در مکانی بدور از نور مستقیم آفتاب و همچنین مرطوب قرار دهید تا قلمه ها به تدریج ریشه بدهند. زمان دیگری که برای قلمه گیری از کاجها مناسب است در اواخر پاییز و یا اواخر زمستان است البته در چنین زمانی می بایست از چوبهای رسیده این گیاه قلمه تهیه کرد و اصطلاحا قلمه چوب سخت مورد استفاده قرار می گیرد. البته این نوع قلمه به کندی ریشه می دهد و حتی چند ماه ممکن است ریشه زایی آنان طول بکشد و در طی این مدت باید مراقب بود تا بستر خاک هرگز رطوبت خود را از دست ندهد. قلمه ها را می توان به طول ۲۰-۱۰ سانتیمتر تهیه کرد و قسمت پایین آنان را عاری از برگ کرد . جدا کردن پوست حدود ۵ سانتیمتر از انتهای قلمه که در زیر خاک قرار می گیرد به ریشه زایی قلمه های کاج کمک می کند.وجود محیط روشن به همراه رطوبت مناسب در هوا و همچنین استفاده از هورمونهای ریشه زایی قبل از کاشتن قلمه ها در بستر کاشت از جمله راه کارهای افزایش ریشه زایی این گیاه است.همچنین در گلخانه هایی که به شکل تجاری عمل ازدیاد کاجها را از طریق قلمه انجام می دهند با استفاده از کابلهای حرارتی که از زیر بستر کاشت رد می شود، محیط زیرین قلمه ها را به میزان ۲۶-۲۴ درجه گرم می کنند. این گرما که اصطلاحا پاگرما نامیده می شود در ریشه زایی قلمه ها اثر مثبتی دارد.

توصیه میشود مقاله آموزش قلمه زدن گل رز را نیز مطالعه نمایید. کلیک

قلمه کاج
جدا کردن شاخه های کاج برای قلمه زدن

هورمون ریشه زایی
آغشته کردن قلمه کاج به هورمون ریشه زایی برای تسریع در ریشه دار شدن

 

کاشتن قلمه ها در بستر
کاشتن قلمه ها در بستر

 

ریشه دار شدن قلمه کاج
ریشه دار شدن قلمه کاج

آموزش تکثیر درخت کاج

 

پست‌های مرتبط

آموزش تکثیر گل فوشیا

آموزش تکثیر گل فوشیا

آموزش تکثیر گل فوشیا یا گل آویز، گوشواره‌ای، حافظی: فوشیا را...

تکثیر هاورتیا از برگ

تکثیر هاورتیا از برگ

تکثیر هاورتیا از برگ: هاورتیا از گیاهان گل‌دار چندساله در...

آموزش تصویری قلمه زدن حسن یوسف

آموزش تصویری قلمه زدن حسن یوسف : روش‌های مختلفی برای...

نظرات (15)

سلام
بذر کاج رو روی خاکی که ترکیبی از کمپوست و مقداری ماسه بود و مرطوب قرار دادم و بعد از مدتی رشد کرد به همین راحتی

پاسخ

    سلام
    من هم همین کار رو کردم جوانه زد و سبز شد، اما پس از چند هفته پژمرد! چرا؟

    پاسخ

با سلام
من چندوقت پیش ازتون بذر کاکتوس گرفتم که اکثرا جوونه زدن.
میخواستم ببینم شما بذر لیندا و سیکاس و کاج مطبق هم دارین؟

پاسخ

سلام،بذر چه کاجهایی را دارین و چه قیمتی هستن؟تو فصل زمستان میشه بذر هارو کاشت؟

پاسخ

    سلام.فعلا متاسفانه بذر کاج موجود نیست.بهترین زمان برای کاشت بذر کاج اوایل بهار هست.

    پاسخ

      سلام
      پس از جوانه زدن و سبز شدن در گلدان شرایط نگهداری به چه صورت باید باشه ؟

      پاسخ

        سلام.باید در جای نیمه سایه بدوراز نور مستقیم افتاب نگهداری کنید وخاکش باید مرطوب باشه.خشک شدن خاک باعث پژمرده شدن جوانه ها میشه ودر نهایت از بین میرند.

        پاسخ

          سلام
          بسیار ممنون از راهنمایی تون
          خاکی که در اون جوانه زده و رشد کرده ماسه نداره فقط کوکو.پیت هست. نیازه که خاکش رو عوض کنم؟ چند روز بیشتر نیست که سبز شده و یکیش داره خم میشه و پژمرده !

          پاسخ

            سلام.خواهش میکنم.کوکوپیت ارزش غذایی نداره سعی کنید ابیاری رو هم دقت کنید کوکوپیت اب رو مدت زمان زیادی حفظ میکنه واین موضوع باعث میشه ریشه ها پوسیده بشن.بهتر بود داخل مخلوطی از یک پیمانه شن یک پیمانه پیت ماس ویک پیمانه کمپوست بکارید.الان نمیتونید خاکش رو عوض کنید چون کوچیک هستند احتمال داره از بین برن.صبر کنید یک ماهه بشه بعد اقدام کنید.

            پاسخ

سلام این کار هارو کردم اما دونه هاش خیلی کوچیکه!چرا؟

پاسخ

    سلام.باید مخروطهای بزرگی رو انتخاب کنید که بذرهای بزرگی داشته باشن.فرقی نمیکنه کوچک یا بزرگ هر دو سبز میشن.

    پاسخ

سلام این کار رو کردم اما دونه هاش ریزه

پاسخ

با سلام
من عکسی دیدم که میوه کاج رو کامل گذاشته بودن و چند تا از این دونه ها از بین مخروطی میوه سبز شده بود ، خیلی قشنگ بود .. در صورت امکان چطور میشه این کار رو کرد ؟ سپاس

پاسخ

    سلام.بعد از مراحل دوره سرمادهی وخیس کردن در اب بذر رو داخل دستمال نخی باید قرار بدید ودستمال همیشه مرطوب باشه هر روز چک کنید که خشک نشه.درست مثل سبز کردن سبزه عید بعد از اینکه بذرها جوانه زدن داخل هر برگ مخروط کمی خاک ریخته میشه وبذر جوانه زده رو داخل هر قسمت از مخروط قرار میدن وهر روز باید اب اسپری بشه جوانه ها که بزرگتر میشن از قسمتهای هر برگ مخروط بیرون میزنن وشکل زیبایی در میاد.

    پاسخ